Αλήθεια είναι το ίντερνετ μέσω κινητών συσκευών όσο ασφαλές νομίζουμε; Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

 

Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε για τους κινδύνους του intenet και πως να προστατευτούμε όταν σερφάρουμε από τον υπολογιστή μας, σταθερό ή φορητό.

Τι γίνεται όμως όταν μπαίνουμε στο internet από κάποια φορητή συσκευή, πχ από το κινητό ή το tablet μας;

Εκτός από την επιλογή του wi-fi από μια κινητή συσκευή μπορούμε να συνδεθούμε στο διαδικτυο και μέσω προγράμματος δεδομένων απευθείας από την εταιρία κινητής τηλεφωνίας με την οποία είμαστε συμβεβλημένοι.

Τι γίνεται όμως με την ασφάλεια;

Πόσο ασφαλές είναι το mobile internet

Όταν συνδεόμαστε μέσω wi-fi πάντα υπάρχει κίνδυνος υποκλοπής των στοιχείων που διακινούμε μέσω internet.

Για αυτό και δεν πρέπει να δίνουμε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όπως τραπεζικούς λογαριασμούς, αριθμούς καρτών κλπ όταν είμαστε συνδεδεμένοι σε άγνωστα ή κοινόχρηστα δίκτυα (πχ σε καφετέριες, αεροδρόμια κλπ).

χρειάζεται προσοχή όταν συνδεόμαστε σε κοινόχρηστα δίκτυα
Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε δώσει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για το πως να κάνετε τις online συναλλαγές σας με ασφάλεια.

Τι γίνεται όμως με το mobile internet;

Πολύς κόσμος έχει την εσφαλμένη εντύπωση ότι το internet μέσω κινητού είναι πιο “ασφαλές” από ότι αυτό που χρησιμοποιούμε πχ στο σπίτι μας.

Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα το mobile internet μέσω κάρτας SIM είναι το ίδιο ασφαλές με το intenet που παίρνουμε στο σπίτι μας μέσω καλωδίου.

Αυτό σημαίνει ότι είμαστε το ίδιο ευάλωτοι σε επιθέσεις χάκερ οι οποίοι στοχεύουν στα ευαίσθητα δεδομένα μας, όπως κωδικοί, στοιχεία πληρωμών κλπ.

είναι ασφαλές το mobile internet;
Επίσης μια συσκευή που συνδέεται μέσω mobile internet μπορεί ανά πάσα στιγμή να προβληθεί από κάποιον ιό, trojan, worm, spyware, adware, malware κλπ.

Για τον λόγο αυτό πρέπει να έχουμε εγκατεστημένο ειδικό λογισμικό προστασίας από ιούς, το λεγόμενο antivirus σε όλες τις συσκευές με τις οποίες συνδεόμαστε στο internet.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες εταιρίες προσφέρουν τέτοιου είδους λογισμικά και για φορητές συσκευές.

Τέλος, καλό είναι να κλείνουμε το wi-fi και τα δεδομένα μας όταν δεν τα χρησιμοποιούμε. Με αυτόν τον τρόπο και μπαταρία εξοικονομούμε και μειώνουμε τον κίνδυνο να δεχθούμε κάποια κυβερνοεπίθεση.

Καλό και ασφαλές σερφάρισμα!

Πηγή : http://www.coolweb.gr

Advertisements