Τι είναι η τεχνολογία NFC και τι μπορεί να κάνει ένα κινητό τηλέφωνο που τη διαθέτει; Ας δούμε λοιπόν στο άρθρο που ακολουθεί.

 

Οι περισσότεροι θα έχετε ακούσει για την τεχνολογία NFC με την οποία είναι εξοπλισμένα τα περισσότερα έξυπνα τηλέφωνα τύπου smartphone που κυκλοφορούν στην αγορά.

Όμως τι είναι τελικά, τι δυνατότητες έχει και πως μπορούμε να τις εκμεταλλευτούμε χρησιμοποιώντας το κινητό μας τηλέφωνο;

Τι είναι το NFC

Τα αρχικά NFC είναι συντομογραφία του Near Field Communication που σημαίνει επικοινωνία κοντινού πεδίου.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που επιτρέπει στο smartphone μας να επικοινωνεί ασύρματα με άλλες συσκευές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση, καταναλώνοντας ελάχιστη ενέργεια.

τι κάνει το NFC
Σκεφτείτε κάτι σαν μια πολύ ελαφριά έκδοση της ασύρματης επικοινωνίας μέσω Wi-Fi ή Bluetooth που έχει την δυνατότητα να στέλνει δεδομένα σε πολύ μικρή απόσταση χωρίς να επηρεάζει ουσιαστικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας.

Με απλά λόγια πρόκειται για μια πολύ αποτελεσματική μορφή ασύρματης επικοινωνίας, η οποία μπορεί εκ πρώτης όψεως να μην φαίνεται ιδιαίτερα ισχυρή, αλλά με λίγη εφευρετικότητα, μπορεί να αποδειχθεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο.

τι είναι το NFC tag
Σε συνδυασμό με αυτοκόλλητα υψηλής τεχνολογίας που ονομάζονται NFC tags, διάφορες χρήσιμες εφαρμογές που υποστηρίζουν NFC ή άλλες συσκευές που χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία, μπορείτε να κάνετε κυριολεκτικά θαύματα.

Τι δυνατότητες έχει η τεχνολογία NFC

Με την τεχνολογία NFC μπορείτε να κάνετε μια σειρά από εργασίες εύκολα και γρήγορα χρησιμοποιώντας απλά το κινητό σας τηλέφωνο.

Για παράδειγμα μπορείτε πολύ εύκολα να μοιραστείτε κωδικούς για wi-fi, γεγονός πολύ χρήσιμο όταν πρόκειται για κωδικούς σιδηρόδρομους με διάφορα σύμβολα, γράμματα και ειδικούς χαρακτήρες που καθιστούν δύσκολη την προφορική τους ανάγνωση.

Τι μπορώ να στείλω με το NFC
Επίσης μπορείτε να στείλετε εύκολα, γρήγορα και με ελάχιστη κατανάλωση μπαταρίας φωτογραφίες, αρχεία, μουσική κλπ μέσω της λειτουργίας android beam.

Η τεχνολογία NFC κάνει δυνατή επίσης την χρήση του κινητού τηλεφώνου για πληρωμές. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε την εφαρμογή της τράπεζας σας και να δηλώσετε τα στοιχεία της κάρτας σας. Ήδη κάποιες τράπεζες προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα και στην Ελλάδα.

δυνατότητες του NFC
Τέλος, υπάρχει μια σειρά δυνατοτήτων η οποία προϋποθέτει την αγορά μερικών ετικετών NFC, όπως το να ανοίγετε τον σταθερό υπολογιστή σας από απόσταση ή να ελέγχετε τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς και πολλά άλλα.

Φυσικά υπάρχουν και κίνδυνοι από τη χρήση της τεχνολογίας αυτής καθώς το να έχετε ενεργοποιημένο το NFC συνεχώς μπορεί να δώσει πρόσβαη στο τηλέφωνο σας σε επίδοξους χάκερ.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να βρεθούν σε πολύ κοντινή απόσταση με εσάς και ειδικότερα με το κινητό σας. Για αυτό προσοχή!

Πηγή : http://www.coolweb.gr

Advertisements